Norges Fredsråds favoritter til Nobels fredspris 2023

 

Fredag 6. oktober kl 11.00 blir årets Nobels fredspris kunngjort. I år er det foreslått hele 351 kandidater; 259 enkeltpersoner og 92 organisasjoner. Det er det nest største antallet nominasjoner i Fredsprisens historie. Hvem som vinner i år blir spennende å se. Imens vi venter på kunngjøringen, har vi laget en liste over våre favoritter.

 

Våre favoritter for Nobels fredspris 2023 er:

 

1. Narges Mohammadi, fengslet menneskerettighetsaktivist, Iran.

Narges Mohammadi, utdannet fysiker, er en fremtredende menneskerettighetsforkjemper i Iran.
Gjennom en årrekke har hun kjempet for kvinners rettigheter i Iran. Hun er dømt til 12 ulike fengselsstraffer på til sammen 30 år. I 2021 ble hun i to rettsaker dømt til 11 års fengsel og 150 piskeslag. Hun er utestengt fra alle politiske aktiviteter og pålagt reiseforbud. Hun er en av lederne av organisasjonen Defenders of Human Rights Center i Iran, og er æresmedlem i Norsk Pen.

 

2. Julian Assange, WikiLeaks-grunnlegger, Australia.

Julian Assange er en redaktør, programmerer og aktivist som ble kjent for å være med på å offentliggjøre hemmelighetsstemplede dokumenter via plattformen WikiLeaks. Dokumentene avslørte grove krigsforbrytelser under USAs og alliertes krigføring i Irak og Afghanistan, og har bidratt til en større offentlig debatt om krigføring globalt. Assange sitter innesperret i et fengsel i London, og er fortsatt i fare for å bli utlevert til USA,  hvor han risikerer 175 års fengsel. Takket være arbeidet til Assange og WikiLeaks har offentligheten fått et nærmere kjennskap til krigens brutale realiteter.

 

3. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Dette er en internasjonal domstol som dømmer i saker der stater blir anklaget for brudd på en europeiske menneskerettskonvensjonen. Domstolen er en del av Europarådet og har siden opprettelsen i 1959 avsagt mer enn 20 000 dommer. De behandler saker som omhandler blant annet tortur, ulovlig frihetsberøvelse og dødsstraff. Dommene er bindende. Mange internasjonale advokater mener at domstolen er den mest effektive og viktigste menneskerettighetsdomstolen i verden. Den greske regjeringen har nominert domstolen til Nobels Fredspris.

 

4. Ilham Tohti, fengslet uighur-minoritet, Kina.

Ilham Tohti er en økonom som tilhører Kinas muslimske minoritet, uighurene. Han sitter fengslet i Kina på livstid på grunn av sin kritikk mot kinesiske myndigheter. Han er en av uighurenes viktigste stemmer, og har lenge kjempet for uighurenes rettigheter. I 2014 ble Ilham dømt til livstid i fengsel for «separatisme», en anklage kinesiske myndigheter ofte tar i bruk mot uighurere som uttaler seg om menneskerettighetsbrudd. Minst én million uighurer og andre etniske minoriteter sitter innesperret i ulike konsentrasjonsleirer i Kina. Tohti vant Sakharov-prisen i 2019.

 

 

For spørsmål om våre favoritter til Nobels fredspris 2023:
Erling Borgen, prosjektmedarbeider i Norges Fredsråd, +47 950 65 101, post@norgesfredsrad.no

 

Bildelenker:

Forsidebilde: Foto: ProtoplasmaKid / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 4.0
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Medal_Nobel_Peace_Prize.jpg