Vel fortjent fredspris til Narges Mohammadi

Fredsprisen går til den iranske menneskerettighetssaktivisten, Narges Mohammadi. Norges Fredsråd hadde Narges Mohammadi på toppen av listen over våre favoritter til å vinne fredsprisen. Vi gratulerer så mye med fredsprisen – og ser frem til å arrangere et stort folkemøte med fakkeltog i Oslo den 10. desember, samme dag som Nobelprisutdelingen.

Sett av denne dagen – og bli med for å feire og å hylle en verdig fredsprismottaker, som for øyeblikket sitter innesperret i det beryktede Evin-fengslet i Teheran.

Her finner du arrangementet på Facebook.

– Zan, Zendegi, Azadi – Kvinne, liv, frihet

Slik startet lederen av Nobel-komiteen, Berit Reiss-Andersen, talen der hun fortalte at Narges Mohammadi er tildelt Nobels fredspris i 2023.

Narges Mohammadi har jobbet aktivt mot dødsstraff og har lenge kjempet for rettighetene til iranske kvinner og minoriteter. Hun er visepresident for organisasjonen til en tidligere iransk fredsprisvinner, Shirin Ebadi.

– Hun får prisen for kampen mot kvinneundertrykkelse i Iran og hennes kamp for å fremme menneskerettigheter og frihet for alle, sier Reiss-Andersen.

Narges Mohammadi er en modig menneskerettighetsforkjemper.  Hun er dømt til 12 ulike  fengselsstraffer på tilsammen 30 år. I 2021 ble hun i to rettsaker dømt til  11 års fengsel og 150 piskeslag. Hun er utestengt for alle politiske aktiviteter og pålagt reiseforbud. Hun er æresmedlem i Norsk PEN.

Fra sin fengselscelle skriver Narges bøker, brev og rapporter

Under demonstrasjonene mot regimet for ikke lenge siden, holdt hun appeller i fengselsgården. Narges  har i årevis fortalt om iranske myndigheters flittige bruk av fysisk avstraffelse, inkludert pisking og amputasjon.

“Jeg har blitt arrestert for tolvte gang.”

Slik starter en melding Mohammadi nylig sendte Norsk PEN. I tillegg til de tolv arrestasjonene, har hun blitt utestengt fra politiske aktiviteter og pålagt et reiseforbud fra Iran.

– Årsakene til at jeg blir fengslet igjen er åpenbare; intervjuer med media utenfor Iran, jeg har snakket åpent om seksuell trakassering og overgrep i fengsel og isolasjonsceller, og selvsagt min tilknytning til Defenders of Human Rights Center i Iran, forteller Mohammadi til Norsk PEN.

Hør Narges Mohammadis egne ord i denne videoen:

Gjennom brev hun har skrevet fra innsiden av fengselet, kan du høre Narges Mohammadi’s egne ord.
Brevene leses av Nobelprisvinner Shirin Ebadi, Agnete G. Haaland og Abdolfattah Soltani.

Idé og gjennomføring: Asieh Amini. Redigering: Javad Montazeri.
Samarbeidspartnere: Norsk PEN og Litteraturhuset i Trondheim

For nærmere informasjon om programmet under fakkeltoget den 10. desember, ta kontakt med prosjektmedarbeider Erling Borgen. Tlf. 9506 5101

Ønsker du å bidra som frivillig til fakkeltoget? Send en e-post til vår prosjektmedarbeider Inga Steen, inga@norgesfredsrad.no.

Fotokilde: Norsk PEN