Lyden av tortur: Historier fra eritreiske flyktninger

Verdens flyktningesituasjon er prekær som aldri før. Med god grunn har det internasjonale fokuset på flyktninger det siste året vært rettet mot Syria, men vi må heller ikke glemme de som befinner seg i ekstreme situasjoner andre steder i verden – slik som Eritrea. Norges Fredsråd inviterer torsdag 21. januar til åpent seminar med fokus på mennesker på flukt fra Eritrea med den svensk-eritreiske journalisten Meron Estefanos. Vi vil vise filmen “Lyden av tortur”, hvor Estefanos spiller en sentral rolle, etterfulgt av en Q&A-samtale med Estefanos og Mohammed Fitwi, rådgiver i NOAS. Velkommen!

Siden 2010 har Estefanos dedikert livet sitt til å dokumentere og hjelpe eritreiske flyktninger. Hun mottar daglig telefoner fra eritreiske flyktninger som har blitt ofre for menneskesmugling. Kidnapperne har gitt flyktningene røret i håp om at lyden av torturen de utsettes for vil føre til økonomiske utbetalinger. Fra sitt hjem i Stockholm sender hun radioprogrammet «Stemmer fra eritreiske flyktninger», dedikert til å rapportere om kidnappingene og menneskesmuglingen i Sinaiørkenen. Estefanos har spilt en avgjørende rolle i å identifisere kidnappede personer og deres familier, og var i 2013 et nøkkelvitne i den første europeiske rettsaken mot pengeutpresserne. Den israelske dokumentaren “Lyden av tortur” handler om hennes arbeid med å finne eristreiske Timinit, ei 20 år gammel jente som forsvant etter at hun nådde grensa til Israel.

Eritrea er et av verdens mest lukkede og undertrykkende regimer. Den unge nasjonen, som for kun 22 år siden ble erklært selvstendig, styres fortsatt av en overgangsregjering ledet av President Isaias Afewerki. Ifølge Amnesty-rapporten «Eritrea – 20 years of independence, but still no freedom» fra 2013, lever sivilbefolkningen i Eritrea i konstant frykt for vilkårlig fengsling og tortur. Landet får lavest score i verden på undersøkelser fra Reporters Without Borders hva angår pressefrihet, og ifølge UNHCR har nærmere 330.000 mennesker flyktet fra landet det siste tiåret alene. I Norge har eritreiske flyktninger og asylsøkere utgjort majoriteten av de som får innvilget oppholdstillatelse i årevis, noe som tyder på en konsensus om det reelle beskyttelsesbehovet eritreiske flyktninger har.

Seminaret begynner kl. 17:30 og vil foregå på engelsk. Det blir enkel servering.

Velkommen!