Katastrofalt om Norge fortsetter det militære engasjement i Afghanistan

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide slo forrige uke fast at Norge kommer til å bli i Afghanistan i mange år etter 2014. – Vi er fortsatt tungt til stede i Afghanistan, og trekker oss ikke ut nå, uttaler Eriksen Søreide til NTB etter et besøk i Afghanistan.

Fredsinitiativet skriver i et gjesteblogginnlegg at det vil være katastrofalt om Norge fortsetter det militære engasjementet i Afghanistan.  Fredsinitiativet understreker at norsk krigsdeltagelse aldri har vært et virkemiddel for fred og utvikling i Afghanistan.

Okkuperende arméer har i henhold til Folkeretten ansvar for konsekvensene som oppstår ved krigføring. Det primære ansvaret er alltid å trekke seg ut så raskt som mulig, etter hensyn til den okkuperte befolkningens ønsker. Fredsinitiativet er bekymret over at Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide uttalelser ikke tar hensyn til dette.

Derfor må avviklingen av den norske deltagelsen med resterende 200 soldater fremskyndes, ikke utsettes. Norge må hente sine 200 resterende soldater hjem snarest og stryke de nye bevilgningene til militære formål i 2014, skriver Fredsinitiativets leder Reza Rezaae. 

Les hele gjesteblogginnlegget her.