Fredshusarrangement: Syriakrisa i et kurdisk perspektiv

Norges Fredsråd inviterer i samarbeid med Fredsforum,  Kurdistangruppen i Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti og RKR- Det norske Råd for Kurdernes Rettigheter, til åpent møte på Fredshuset kl 18, tirsdag 25.02.

I ly av borgerkrigen har de kurdisk-dominerte områdene i Syria i realiteten fått en autonom status. Her forsøker det syrisk-kurdiske Democratic Union Party (PYD) å bygge multietniske kantoner etter sveitsisk modell, noe som møter motstand fra fra flere hold. Til tross for den defacto autonome statusen til de kurdiske områdene er kurderne ikke representert ved forhandlingbordet når FN megler i konflikten om Syrias fremtid.

Flere kurdiske fraksjoner vil i sine innledninger dele sine visjoner og bekymringer for kurdernes situasjon i Syria/Vest-Kurdistan med oss. 

Vidar Birkeland, tidligere leder i RKR og med flere måneder som FN-ansatt i Damaskus bak seg, vil presentere den historisk bakgrunnen for kurdernes situasjon og den syriske krisa.

Abdullah Hijab, norsk kurdisk intellektuell, vil fokusere på kurdernes najonale aspirasjoner og betydningen for kurdernes selvbilde av federaliseringen av Irak.

Sheikh Kushnawi er en av de mest profilerte eksilkurdere fra Syria. Som liberal kurder og muslimsk leder, viderefører han farens rolle som forkjemper for det som er blitt karakterisert som en muslimsk frihetsideologi. Sheikh Kushnawis far ble drept av syriske myndigheter for nærmere 10 år siden.

ENDRINGER I PROGRAMMET: 

Vi må desverre meddele at det har blitt en del endringer i programmet for arrangementet i kveld. 

– Sinem Mohemmed, nestleder for det syrisk-kurdiske høyeste råd vil ikke ha mulighet til å delta. Jan Khelil, fungerende kontaktperson for PYD Norge vil delta i stedet. 

– Amer Abdoullah Douski vil komme med innspill som kurder fra Irakisk kurdistan. 

Offisielle representanter fra KDP hadde dessverre ikke mulighet til å delta på møtet.

Velkommen til et viktig og spennende seminar på Fredshuset! 

Meld deg på Facebook-eventen her