– En fortjent vinner

IMG_3759

OPCW (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons) er vinner av Nobels fredspris 2013. Leder i Norges Fredsråd Hedda Langemyr mener OPCW fortjener prisen.

– Vi i Fredsrådet er alt i alt fornøyde. Etter en del tvilsomme tildelinger de siste årene er det fint å se at nobelkomiteen endelig handler i tråd med Nobels testamente. OPCW har de siste årene stått for å redusere lagrene av kjemiske våpen med 80%. De er en av de mest sentrale aktørene som arbeider med å overholde forbudet og å destruere det som finnes av kjemiske våpen, sier Langemyr. 

– Prisen er viktig som støtte til det krevende arbeidet organisasjonen står overfor i Syria. Samtidig tjener prisen til inspirasjon for lignende bevegelser som for eksempel ICAN, Nei til Atomvåpen og lignende.

NRKs reporter kommenterte at prisen var ukontroversiell, da et samstemt knippe stortingsrepresentanter stilte seg bak prisen. Langemyr mener forøvrig det finnes potensiale for kritikk også av denne prisen, og at enkelte vil kunne hevde at prisen nok en gang går til en tung insitusjon framfor grasrotbevegelser, som prisen egentlig var ment for.

– Noen kan også hevde at dette handler om vestlig interessepolitikk og at utdelingen styrker USAs interesser i å få fjernet kjemiske våpen i Syria. Men alt i alt mener jeg at folk flest bør gå god for denne vinneren.

IMG_3740

Brunch og direktesending
Forventning preget Fredshuset i Oslo i timen før offentliggjøringen. Fredshuset hadde invitert til åpen fredspris-brunch, og rundt alle bordene gikk diskusjonen om mulige vinnere høyt og lavt. Klokken elleve ble det knyst i rommet, og alle de oppmøtte lyttet til Jaglands offentliggjøring.

Allerede i forkant av offentliggjøringen spådde NRK at organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen OPCW skulle bli tildelt prisen. Organisasjonen OPCW ble etablert i 1993, og 189 land har sluttet seg til konvensjonen som trådte i kraft i 1997. Fristen for å kvitte seg med kjemiske våpen var April 2012, men flere av landene som har ratifisert konvensjonen har fortsatt kjemiske våpen. Blant disse er USA og Russland. Jagland uttalte at det ikke er første gang OPCW er nominert til fredsprisen.

IMG_3726

 

IMG_3756