“Don’t bank on the bomb”: 402 milliarder dollar investeres i atomvåpen

Hvem investerer i atomvåpen og hvor mye? Hvilke norske aktører investerer i atomvåpen? Fredag 7. november lanserte ICAN Norge, Nei til Atomvåpen og Norsk Folkehjelp en ny internasjonal rapport, “Don’t bank on the bomb”, som tar for seg disse spørsmålene.

“Don’t bank on the bomb” er den eneste i sitt slag, som tar for seg global finansiering av atomvåpenindustrien. Rapporten inneholder detaljert informasjon om hvilke selskaper som finansierer produksjon, vedlikehold og modernisering av atomvåpen.

Hovedfunnene i rapporten viser at 411 banker, forsikringsselskaper og pensjonsfond har investert 402 milliarder amerikanske dollar i 28 selskaper, som enten er involvert i atomvåpenproduksjon, vedlikehold av atomvåpen eller lagring av atomvåpen. 

Med unntak av én investor, er alle de topp ti største investorene på listen basert i USA. Disse “topp ti” har sørget for at 175 milliarder amerikanske dollar har gått til produksjon av atomvåpen. I Europa er de største investorene BNP Paribas (Frankrike), Royal Bank of Scotland (Storbritannia) og Barclays (Storbritannina). 

Rapporten er delt inn i fire hoveddeler; “Hall of Fame”, “Runners-up”, “Producers” og “Hall of Shame”. Rapportens “Hall of Fame” illustrerer at investeringer i atomvåpen er et valg og ikke en nødvendighet. Dette er en liste over institusjoner som aktivt fører en policy for å hindre investeringer i atomvåpenprodusenter, og på denne listen finner vi det norske selskapet Storebrand. Men Norge er absolutt ikke “one of the good guys”.

For listen over hvem som investerer i atomvåpen, rapportens “Hall of Shame”, avslører at både DNB og Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet) investerer i atomvåpenproduksjon. Oljefondet har investert hele 5,6 milliarder kroner i atomvåpenselskaper i USA, Italia, Frankrike, Tyskland og India. Norge og Oljefondet bidrar dermed til å anerkjenne masseødeleggelsesvåpen, og ødelegge atomnedrustningsarbeidet og den vanskelige prosessen med å få på plass et forbud mot atomvåpen.

“Don’t bank on the bomb” er laget av ICANPAX og Profundo. Hele rapporten kan lastes ned her.

Les også ICAN Norge, Nei til Atomvåpen og Norsk Folkehjelps kronikk om funnene fra rapporten her.

Si fra om at du ikke vil ha dine penger investert i atomvåpenproduksjon