Atomvåpenforbudet – En oppdatering!

Det har vært en innholdsrik uke for oss som kjemper for en verden fri for atomvåpen, og Norges tilslutning til FNs atomvåpenforbud.

 

5. mars behandlet Stortinget FNs atomvåpenforbud, og resultatet ble som varslet fra innstillingen til Stortingets utenriks- og forsvarskomite, ikke i vår favør. Vi hadde sammen med ICAN Norge og Nei til Atomvåpen, invitert samarbeidspartnere og støttespillere til å ta frokostkaffen utenfor Stortinget, med gode appeller fra Roy Pedersen fra LO i Oslo, Henriette Westhrin fra Norsk Folkehjelp, Audun Lysbakken fra SV, Ina Libak fra AUF og Mathias Slettholm fra KrFU.

 

Vi kjempet lenge for at Stortingets utenriks og forsvarskomite skulle invitere til høring i behandling av atomvåpenforbudet, noe som til slutt ikke ble gjort. Da er det godt at aktører som Røde Kors inviterte til alternativ høring, hvor spesielt ungdomspolitikerne var invitert til å høre og stille spørsmål til sivilorganisasjoner som jobber direkte med disse spørsmålene. Vår styreleder Liss Schanke holdt vårt innlegg, hvor hun til særs ønsket å belyse vår utvikling som alliert av NATO i lys av vår rolle som fredsnasjon.

 

Samtidig som Stortinget stemte ned at Norge skulle tilslutte seg FNs atomvåpenforbud, vokser folkebevegelsen hver dag. ICAN Cities Appeal har fått med seg Tromsø, Trondheim og Kristiansund, med forslag inne med flertall i Bergen og Oslo. AUF er krystallklare. Selv om Arbeiderpartiet var en skuffende og tydelig stemme mot forbudet i Stortinget, viste fylkesårsmøtene at også motstanden er stor intern.

 

Husk å signer Røde Kors sitt opprop!