Atomavtale utsatt til juli

Atomforhandlingene med Iran blir forlenget frem til 1. juli 2015, det sier Storbritannias utenriksminister Philip Hammond. I november i fjor kom partene til enighet om en midlertidig avtale som etter planen skulle erstattes av en endelig avtale innen i dag, mandag 24. nov. På den andre siden av forhandlingsbordet i Wien sitter landene i ”P5+1”: USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

Bakgrunn: FNs sikkerhetsråd innførte i 2006 økonomiske sanksjoner mot Iran. Målet var å tvinge landet til å innstille sitt program for anrikning av uran. Vesten frykter at Iran planlegger å utvikle kjernefysiske stridshoder, mens landets myndigheter hevder uranet kun skal brukes til forskning og energiproduksjon.

 – Det var ikke mulig å komme frem til en avtale innen fristen. Vi har derfor forlenget fristen til 30. juni, opplyser Hammond.

De økonomiske sanksjonene Iran utsettes for vil vedvare, men med enkelte moderasjoner. Blant annet vil drøyt 4,7 milliarder NOK av frosset kapital i utlandet gjøres tilgjengelig hver måned frem til juli 2015.

Inspektører fra Den internasjonale atomenergikommisjonen (IAEA) har inspisert atomanleggene i Iran gjennom flere år, og funnet at uranet som fremstilles ikke har høy nok anrikningsgrad til å brukes i fremstillingen av kjernefysiske våpen.

Partene strides hovedsakelig rundt kjernesaker som hvor mye uran Iran skal få produsere, hvilken kvalitet den kan ha og hvor lenge inspeksjonene fra IAEA skal vedvare.

Saken oppdateres.

Kilder: NRK, The New York Times Foto: State Department