Usikker framtid for colombianske fredssamtaler

Zuluaga-Santos

Presidentkandidat Óscar Zuluanga kan bli Colombias nye president i juni. Det kan bety slutten på fredssamtalene mellom colombianske myndigheter og FARC-geriljaen som har pågått siden 2012.

Tekst: Johanne Hoffart

Søndag gikk colombianerne til valgurnene for å velge landets nye president. Fordi ingen av presidentkandidatene fikk mer enn halvparten av stemmene, vil det avholdes et nytt valg mellom de to mest populære kandidatene den 15. juni. Resultatene fra søndagens valg viste at duellen vil stå mellom nåværende president Juan Manuel Santos og nykommeren Óscar Iván Zuluanga.

Siden 2012 har nåværende president Santos regjering deltatt i fredssamtaler med den venstreorienterte FARC-geriljaen som har vært aktiv i landet i over 50 år. Samtalene holdes på Cuba, og Norge spiller en rolle som tilrettelegger. Motkandidat Zuluanga har kritisert samtalene i løpet av valgkampen, og mener at myndighetene gir etter for terrorister (Klassekampen/NTB). Zuluanga truer med å avslutte fredsforhandlingene dersom FARC ikke går med på en permanent våpenhvile, noe FARCs representant på Cuba, Ivan Marquez, ikke vil ta stilling til før Zuluanga eventuelt befinner seg i presidentstolen (AP).

Juan Manuel Santos fikk 25% av stemmene ved søndagens valg, mens Óscar Iván Zuluanga fikk 29%. Zuluangas inntog i Colombias politiske etablissement har overrasket mange, da han var et relativt ukjent navn før valgkampen startet i 2013. Han har forøvrig tatt på seg rollen som  tidligere president Álvaro Uribes “disippel”. Uribe satt ved makten i Colombia fra 2002 til 2010, og huskes blant annet for sin harde militære strategi i møte med geriljaen.

28.05.2014
johanne@norgesfredsrad.no