Tenn lys for Syria!

Det er i dag tre år siden gatene Aleppo ble fylt av mennesker. Syrias befolkning, både de som befinner seg i konfliktkjernen og de som har måtte flykte, har opplevd tre år med krig.

– I internasjonal rett snakker man om distinksjon mellom sivile og militære mål, og om proporsjonalitet balansert opp mot militær måloppnåelse. På bakken i Syria fant jeg at alt jeg hadde lært om internasjonal rett, var fullstendig fraværende. Sivile er mål i seg selv, og det handler om å ødelegge mest mulig. Det er viktig at folk får vite hva som skjer i praksis, sier Francesca.

Francesca Borri, frilansjournalist, fortalte med klar og tydelig stemme om de inntrykkene som møtte henne i Syria på Fredshuset i helgen. Landet hun om bare få dager skal returnere til fordi ’hun må fortelle historien, for Syrernes skyld’.

Det er i dag tre år siden de første syrerne tok ut til gatene i protest mot Assads regime. Millionbyen Aleppo, som var Syrias kulturelle og finansielle hovedstad, ligger i dag i ruiner. Elven som renner gjennom byen utgjør grensen mellom de okkuperte områdene og områder kontrollert av regimet.

FN sluttet å registrere antall ofre da de kom til 140 000. 9 millioner er på flykt. 

Ingen politiske beslutningstakere i vår tid kan frasi seg et ansvar for å arbeide utrettelig for respekt for de spillereglene som regulerer væpnede konflikter i vår tid, skriver 7 organisasjoner som i dag arrangerer lysmarkering til støtte for Syria på operataket i Oslo kl 19:00. Norges Fredsråd oppfordrer alle til å delta for å vise sympati og medmenneskelighet for ofrene for krig.

Les kronikken skrevet av arrangørenen

Arrangementet på Facebook

 

Skrvet av Elise Luhr Dietrichson