Sverre Lodgaard om atomvåpen i Midtøsten

Dette arrangementet ble direktesendt fra Litteraturhuset. Scroll ned for å se opptaket.

Velkommen til “Spør en ekspert”-kveld med NUPIs Sverre Lodgaard.

“Spør en ekspert” er en foredragsrekke hvor vi inviterer ulike eksperter på ulike felt til å snakke om temaer knyttet til sikkerhetspolitikk, fred og konflikt.

Kveldens tema: “Hvilken rolle spiller atomvåpen i konfliktene i Midtøsten?”

Dato: 17. April 2024
Tid: Kl 18.00-19.00
Sted: Litteraturhuset, sal “Berner”

Her finner du arrangementet på Facebook.

BAKGRUNN:

Israel, en av verdens mest moderne militærmakter, har nå i et halvt år ført en av de blodigste krigene verden har sett i moderne tid mot et innesperret Gaza. De er stormakten USAs nærmeste allierte i Midtøsten, og er selv en atomvåpenstat. Samtidig angripes, og angriper, Irans nære allierte i Libanon, Syria og Irak. Etter Iran-avtalens kollaps, meldes det at Iran er i dag nærmere å utvikle atomvåpen enn de har vært på flere år. I Saudi-Arabia, varsler kronprins Mohammed bin Salman Al Saud at hvis Iran utvikler atomvåpen, vil de også starte et atomvåpenprogram.

Vi har derfor invitert Sverre Lodgaard fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Litteraturhuset for å gjøre oss klokere på om atomvåpen spiller noen rolle i krigen som utspiller seg i Gaza nå. Hvis ikke, hva må skje for at trusselen for bruk av atomvåpen øker? Er det noen faktorer, og land, vi burde være mer bevisst på?

Sverre Lodgaard er seniorforsker emeritus ved NUPI, hvor han var direktør fra 1997 – 2007. Hans ekspertområder er geopolitikk, Midtøsten, nedrustning av atomvåpen og iransk utenrikspolitikk, for å nevne noen.

OM PROGRAMMET:

Først blir det en 30 min samtale mellom Sverre Lodgaard og Oda Andersen Nyborg, daglig leder i Norges Fredsråd, før vi åpner opp for spørsmål fra publikum.

Arrangementet er gratis og åpent for alle, og oppfordrer alle som har mulighet til å delta fysisk om å møte opp på Litteraturhuset. Har du ikke mulighet for å delta fysisk?

Her kan du se opptaket av arrangementet direktesendt fra Litteraturhuset: