Nobelprisvinnere mot fredspris til EU

Tre fredsprisvinnere sendte onsdag ettermiddag ut en pressemelding der de krever at Nobelstiftelsen i Stockholm tilbakekaller fredsprisen for 2012 til EU. De tre, Mairead Maguire, Desmond Tutu, og Adolfo Peres Esquivel, sammen med syv kjente fredsfolk, fremholder i et brev at Nobel ønsket å støtte de som arbeider for en demilitarisert global fredsorden basert på samarbeid, traktater og nedrustning, og at en slik global fredsambisjon ikke er noen uttalt hensikt i EU-samarbeidet. «Unionen bygger militær styrke i stedet for å søke alternativer til opprustning og vold,» sier de tre prisvinnerne i brevet, som også er signert av Bruce Kent, en tidligere president i International Peace Bureau, som vant fredsprisen i 1910. Fredsbyrået, IPB, ba i forrige uke svenske myndigheter vedta en midlertidig forføyning for å stanse utbetaling av prisen til EU.

– Problemet er at Nobelprisen har mistet fokus, i dag har vi en pris for «fred» i sin store alminnelighet, uttaler IPBs co-president Tomas Magnusson, som beklager at det norske Stortinget oppnevner utvalg som er mot Nobels idé og forsømmer prisens formål. Basert på en uautorisert endring av formålet bruker komiteen betrodde midler til fordel for sine egne politiske agendaer. Ifølge Magnusson har dette aldri vært klarere enn i 2012; folk overalt, i alle deler av verden, er blitt fratatt en enestående gave som skulle verne menneskenes overlevelse og velferd, og de har grunn til å være veldig sinte, avslutter han.

De tidligere fredsprisvinnerene International Peace Bureau (1910) og Mairead Maguire (1976) er tilsluttede aktører av Fredsprisinitiativet 2012 og president Tomas Magnusson vil holde appell under vår markering mot at EU er tildelt Nobels fredspris for 2012, søndag 9. desember 2012 kl 16:00 på Youngstorget. 

Les pressemeldingen om Nobelprisvinnerenes protest her: Laureates demand NPP unlawful unpayable-signed

For mer informasjon om Fredsprisinitiativet 2012, se følgende linker:

Alt om Fredsprisinitiativet 2012