Møte med Kathryn Bolkovac og visning av filmen the Whistleblower

Fredag 8.mars viste Norges Fredsråd den sterke filmen the Whistleblower, samtidig som vi fikk et møte med Kathryn Bolkovac som filmen er basert på. Kathryn Bolkovac er en tidligere amerikansk politioffiser som har fått det internasjonale samfunnets oppmerksomhet etter at hun avslørte at operasjonen hun deltok i for å gjenoppbygge et krigsherjet Bosnia skjulte et nettverk av korrupsjon, tildekning av sannheten og intriger mellom private kontraktører og multinasjonalt diplomati. Deltakere i den internasjonale fredsstyrken deltok i seksuell utnyttelse og menneskehandel i samfunn som lå med brukket rygg etter krigene i landet. I etterkant av disse oppdagelsene har dette blitt dysset ned av FN og Dyncorp, firmaet hun jobbet for i Bosnia.
Kathryn Bolkovac bor i dag i Nederland og har ingen kontakt med FN etter disse hendelsene, men hun blir ofte kontaktet av offentlige instanser, universiteter og ulike organisasjoner som ønsker råd, veiledning og foredrag basert på hva hun oppdaget i Bosnia. Bolkovac har klart å sette fokus på temaet, men som hun selv sier, så er det en lang vei å gå før menneskehandel og korrupsjon kan miste sitt fotfeste.
Gjennom kvelden ble det servert tradisjonell bosnisk mat og den ble avsluttet med en konsert av bandet Rakija, som bød på balkaninspirert musikk. Livlig og flott musikk som satte punktum på en innholdsrik kveld for ett fullsatt Fredshus.