Mobiliserer til egne Lama-markeringer i sosiale medier

Hedda Langemyr ble intervjuet av NRK i dag, 28.04 i sammenheng med velkomstmarkeringen for Dalai Lama 7.mai. 

Lunken mottagelse fra den norske regjeringen har ført til private og uoffisielle initiativ for å ønske Dalai Lama velkommen til Norge. Organisasjonen Norges Fredsråd har tatt initiativ til en velkomstmarkering utenfor Grand Hotell når Dalai Lama kommer, onsdag 7. mai. Etter det NRK kjenner til vil det også bli holdt et fakkeltog i forbindelse med ankomsten. Norges anstrengte forhold til Kina har gjort besøket til en het politisk potet. Verken statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende eller noen av de andre regjeringsmedlemmene vil ta offisielt ta imot fredsprisvinneren.

Hovedbegrunnelsen var den «ekstraordinære situasjonen» der det ikke er noen reell politisk kontakt mellom Norge og Kina, sa Brende før helgen.

Det offisielle Norges nei har satt sinnene i kok hos mange. Engasjementet har vært stort på sosiale medier, og denne helgen dukket det flere arrangementer som skal vise Dalai Lama at han er velkommen.

Uavhengig velkomst

Dalai Lama skal etter det NRK kjenner til bo på Grand Hotell under sitt opphold i Oslo. Dette er det samme hotellet som andre offisielle vinnere av Fredsprisen bor på, men oppholdet skal betales av billettinntekter.

Leder Hedda Langemyr i Norge Fredsråd sier til NRK at man har vært i kontakt med arrangørene av Dalai Lamas besøk til Oslo, der blant andre en norske Tibetkomité har en sentral rolle.

I etterkant av dette ble man enige om å gjøre velkomstmarkeringen til et uavhengig side-arrangement for det «offisielle programmet».

– Vi la ut eventen fredag kveld, og har allerede over 500 påmeldte og flere tusen inviterte. Vi har fått mange telefonhenvendelser fra kunstnere og andre som vil gi sin støtte, sier Langemyr, og legger til:

– Planleggingen er i startfasen, men det blir program både et kulturelt og et politisk program. Vi satser på at vi klarer å mobilisere flere tusen.

– Knefall av regjeringen

Norges Fredsråd jobber opp mot Nobels fredspris hvert år, noe som ifølge Langemyr en av grunnene til at man ønsket å arrangere en velkomstseremoni. Langemyr sier organisasjonen tidligere har vært kritiske til flere Fredsprisutdelinger. Dette var ikke tilfelle når det gjelder prisen til Dalai Lama.

– Videre er det helt klart at regjeringens knefall i denne situasjonen, ved å peke på interesse – og handelspolitikk som overveiende grunner for å ikke ta imot Dalai Lama, virker mildt sagt ganske spinkelt, sier Langemyr, som påpeker at dagens Kina-press har en sammenheng med utdelingen av fredsprisen til dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Langemyr viser til en rapport fra DNV GL, tidligere Det Norske Veritas, som har vist at et Dalai Lama-besøk har kostet ulike land mellom 8 og 13 milliarder kroner, som følge av økonomiske sanksjoner fra Kina.

Samtidig peker på Langemyr på at den samlede eksporten til Kina utgjør om lag to prosent av Norges totale eksport i verdi.

– To prosent er ganske marginalt, og det en pris vi har råd til å betale. Av og til er det viktigere å utvise en prinsipiell fasthet og holdning. De systematiske menneskerettighetsbruddene Kina utøver overfor den tibetanske befolkning er en moderne nasjon totalt uverdig.

Ydmykende

Langemyr sier hun tror Kina er ute etter å sette Norge «skikkelig på plass» etter tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo 2010. Lederen for Norges Fredsråd tror også kritikken mot norske myndigheter kan være i tråd med hva kinesiske myndigheter ønsker.

– Unnvikelsen må være en ydmykende beslutning for den sittende regjering, og setter nok en gang Norge som fredsnasjon på hard prøve. Også i diplomatisk samarbeid mellom land kan korrektiver være viktige, og dette burde vært linja Norge hadde lagt seg på i denne saken, mener Langemyr.

Kinesiske myndigheter sier på sin side til NRK at de har fått med seg at Stortingets presidentskap og den norske regjeringen ikke ønsker å møte Dalai Lama.

De ønsker foreløpig ikke si om det kan tine opp det kjølige forholdet mellom Norge og Kina.

– Vi har notert oss det siste utspillet fra norsk side, sier Qin Gang, talsmann for Kinas utenriksdepartement, til NRK under en pressekonferanse i Beijing mandag.

Se hele artikkelen: http://www.nrk.no/norge/dalai-lama-stotte-pa-sosiale-medier-1.11688203