Mindre kritisk utenrikspolitisk opposisjon

Jens Stoltenberg er utnevnt til ny generalsekretær i NATO og dette kan få konsekvenser for norsk utenrikspolitikk. – Sannsynligheten for at vi blir mindre avhengig av NATO, og at vi blir mindre støttende overfor den militærpolitiske alliansen, er liten med norsk generalsekretær, uttaler Norges Fredsråds leder Hedda Langemyr i Klassekampen i dag.

Norges Fredsråd frykter at Stoltenberg som generalsekretær i NATO vil gi en svakere norsk utenrikspolitisk opposisjon. – Det er en utfordring for en mer selvstendig norsk utenrikspolitikk. Når Ap er i opposisjon er det fare for at dette vil påvirke opposisjonen på Stortinget, slik at den blir mindre kritisk, sier Langemyr.

Kristian Berg Harpviken, direktør for PRIO, mener en norsk generalsekretær i NATO kan gjøre Norges posisjon som fredsmekler i verden vanskeligere. – Det vi ser er at den dagen det oppstår en grunnleggende konflikt mellom det å spille en utenfor-rolle som fredsnasjon og Norges lojalitet til NATO, er det ikke noen tvil om hva som står høyest på lista, sier Harpviken i Klassekampen. 

Les hele saken i Klassekampen.