Må tøye NATO-strikken

SV har lagt fram forslag til grunnlovsendring om forbud mot innføring, produksjon, utplassering og bruk av atomvåpen i Norge. I likhet med Japan, er det også for Norge  mulig å stå for en selvstendig atomvåpenpolitikk uten at det kommer i konflikt med NATO, sier Alexander Harang, leder i Norges Fredslag, til Ny Tid.

Temaet er en del av artikkelen under, skrevet av Kim Bredesen i Ny Tid, nr. 25 (29.06-5.07.12)

Eller trykk for å åpne artikkelen i pdf-format.

-MÅ TØYE NATO-STRIKKEN

SV ønsker et forbud i grunnloven mot innføring, produsering, utplassering og bruk av atomvåpen i Norge. De vil med dette følge Japan, hvor atomvåpen har vært uønsket av en samlet politisk opinion siden 70-tallet.

Atomvåpen. Tirsdag denne uka var en merkedag for atomvåpenmotstandere i Norge. Da ble det arrangert et atomvåpenseminar på Fredshuset i Oslo i regi av Norges Fredslag, Nei til Atomvåpen og den japanske organisasjonen «Peace Boat». Sistnevnte hadde kommet til Oslo med et eget cruiseskip bemannet med japanske fredsaktivister for å utveksle erfaringer og tilnærminger med norske aktivister om hvordan man kan bidra til en atomvåpenfri verden.

De japanske aktivistenes besøk sammenfalt med at SV la fram i Stortinget et forslag til grunnlovsendring som vil forby introduksjon, produksjon, utplassering og bruk av atomvåpen i Norge. Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV), som var den som la fram forslaget, mener at det er en sterk motvilje mot atomvåpen, blant både folkevalgte og velgerne, men at den stopper opp hvis den kommer i konflikt med USAs og NATOs interesser.

-Folk flest sin holdning er godt ivaretatt i Stortinget, men viljen til å jobbe mot rakettskjold, og for å legge sterkere press på USA og andre for å få fjernet alle atomvåpen, er nok ikke like stor. Da er det lettere for alle å være i mot at Iran skal få til dette, sier Langeland til Ny Tid.

Østlig inspirasjon

SVs grunnlovsforslag har i høy grad blitt inspirert av en japansk parlamentarisk resolusjon fra 1971, som også forbyr Japans stat å introdusere, produsere eller besitte atomvåpen. Prinsippene ble innført av politikeren Eisaku Satō i 1967, tre år etter at Kina hadde testet sitt første atomvåpen. Sistnevnte mottok for øvrig Nobels fredspris i 1975 for sitt arbeid mot atomvåpenspredning. Hver eneste sittende statsminister siden Satō har bekreftet at disse tre prinsippene ligger til grunn for japansk atomvåpenpolitikk.

Alexander Harang, leder i Norges Fredslag, mener Norge kan lære av mye av Japan, som i likhet med Norge er beskyttet av USAs atomparaply. At japanske havner er stengt for skip med atomvåpen om bord, anser han som en sunn praksis.

-Hva skal vi gjøre om NATO-skip med atomvåpen kommer til Norge? Er det greit at atomubåter går gjennom norske territorialfarvann og patruljerer Arktis? At Japan klarer å beholde sikkerhetsavtalen de har med USA, samtidig som de har en selvstendig atomvåpenpolitikk, er et tydelig bevis på at også Norge kan lykkes i å ha en selvstendig atomvåpenpolitikk i NATO. Skal vi klare å komme oss noen vei, blir vi nødt til å tøye NATO-strikken, hevder Harang.