Krigens første offer trenger ikke være sannheten

«En journalist er en som tar ansvar for å fortelle sannheten». Slik åpnet Sigrun Slapgard fra Fritt Ord dagens presseprisutdeling. I en tid hvor mange forhold i konflikten mellom Russland og Ukraina forblir underkommunisert, gleder det oss å se at hele fem av seks priser gikk til nettopp russiske og ukrainske medieaktører som setter fokus på områder andre ikke våger ta opp. Norges Fredsråd gratulerer!

unnamed

Onsdag 24. juni ble Fritt Ords og ZEIT-Stiftungs pressepriser 2015 delt ut. «I would rather not be here» sa juryleder Theo Sommer, med et ønske om en verden hvor priser til journalister som forteller sannheten ikke er nødvendig. Men med en visshet om at ytringsfriheten stadig er på vikende front, og at 42 journalister har blitt drept på jobb så langt i år, synes utdelingene til uredd journalistikk viktigere enn noen gang.

Årets seks vinnere kommer fra Russland, Ukraina og Georgia. Norges Fredsråd har tidligere rettet fokus mot ensidige fremstillinger og underkommuniserte aspekter av Ukrainakrisen i media. Fritt Ords presseprisjury skriver også at «arbeidet til journalister, bloggere og medier i dagens Russland og Ukraina finner sted under ekstreme betingelser, ikke minst på grunn av de hatske diskusjonene mellom landene. Den offisielle rapporteringen om krisen i Ukraina er preget av bevisst desinformasjon». Vinnerne står alle opp mot regimer som ønsker å begrense deres ytringsfrihet, og risikerer mye når de tar ansvar for å fortelle sannheten.

To av prisene gikk til russiske medieaktører; ukeavisen Pskovskaja Gubernija og redaktøren Galina Timsjenko. Ukeavisen har dekket konflikten i Ukraina, blant annet med publikasjoner om døde russiske soldater i Øst-Ukraina. Timsjenko arbeider på sin side for en fri russisk presse fra Riga, hvor hun ble nødt til å etablere seg som en følge av russisk sensur i etterkant av Krim-annekteringen. På nyhetsportalen Meduza skaper hun uavhengig journalistikk og informasjon til et russisk og internasjonalt publikum.

De ukrainske journalistene Valentyna Samar og Serhij Harmasj ble hedret for sin uredde journalistikk i et splittet Ukraina. Samar ble nominert til prisen fordi hun ikke nøler «med å publisere kritiske artikler om politiske temaer eller undersøkelser om korrupsjon begått av statlige myndigheter». Hun ble i fjor nødt til å flykte fra Krim på grunn av sine publikasjoner om krigen. Harmasj har også gjort en modig innsats med sine objektive og kritiske rapporter fra krisen i Ukraina.

Det ukrainske byrået for undersøkende journalistikk Slidstvo.info i Kiev mottok også en pris. De har rettet et kritisk søkelys mot dagens militære katastrofe, rapportert om omfattende korrupsjon og oligarkenes kontroll over ukrainske gassressurser i både reportasjer og TV-program.

Den sjette prisen gikk til den georgiske nyhets- og multimedieportalen Netgazeti. Nyhets- og multimedieportalen er politisk uavhengig, og ble hedret for sine detaljerte rapporter om brudd på rettighetene til georgiske muslimer, vold mot kvinner og homofobi.

Norges Fredsråd gratulerer de seks vinnerne av Fritt Ords og ZEIT-Stiftungs Pressepriser 2015! Det gleder oss at hele fem av prisene gikk til russiske og ukrainske medieaktører, som setter eget liv og sikkerhet på spill for å formidle underkommuniserte sannheter og kritiske perspektiver fra konflikten. Krigens første offer trenger ikke være sannheten!

Fritt Ord og ZEIT-Stiftung samarbeider om å dele ut presseprisene til Russland og Øst-Europa. Les mer om prisvinnerne og prisutdelingen på Fritt Ord sine nettsider:
http://www.frittord.no/aktuelt/hedres-for-kritisk-journalistikk-under-ukraina-krisen/
http://www.frittord.no/aktuelt/modige-journalister-og-medier-fra-russland-og-st-europa-far-fritt-ords-pres/