Kinas atomvåpen

Skrevet av Ellen Opsal.

 

I 2021 er det estimert at Kina har 350 atomvåpen. Kina begynte med å modernisere sin atomvåpenprogram på 1980 tallet, og fortsetter med det i dag (Bulletin of the Atomic Scientist, 2020).

Andre atommakter, som USA, har blitt mer oppmerksom på hvor fort og effektive de vokser som atommakt, noe som har ført til anspent dialog mellom Kina og USA. En rapport fra DNI (Director of National Intelligence, 2021) tar en mer alarmistisk tone, og skriver at Kina har nå “the most rapid expansion and platform diversification of its nuclear arsenal in its history” og konkluderer med at Kina er på vei til å lage dobbelt så mange våpen i løpet av de neste ti årene. Men det er ikke første gang USA har sagt noe lignende, amerikanske analytikere har faktisk en lang historie med å overvurdere Kinas atomvåpenarsenal.

Det sagt, så er det begrenset hvor mye vi vet om Kinas atomvåpenarsenal. Hør mer om hvorfor i 12. episode av vår podkast, hvor vi snakker med Henrik Stålhane Hiim. Henrik er førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, Senter for internasjonal sikkerhet, og tilknyttet NUPI som seniorforsker i forskningsgruppen for Russland, Asia og Internasjonal handel.

 

Oversikt fra Federation of American Scientists (FAS)

Videre lesing:

En artikkel fra New York Times (22. mai, 2021) som gir et historisk perspektiv på USA-Kina relasjoner og atomvåpen i regionen. Paralleller trekkes til konflikten rundt Taiwan, og hvordan situasjonen påvirkes av at USA og Kina har atomvåpen.