Bli med! 26. September markeres den internasjonale FN-dagen for total avskaffelse av atomvåpen

Den 26. September 1983 var den russiske forskeren og offiseren, Stanislav Petrov, ansvarlig for kontrollposten som først ble varslet om at USA hadde avfyrt missiler mot Sovjetunionen. Han tolket det korrekt som en feil i varslingssystemet, og varslet ikke angrepet videre. Slik forhindret Petrov et gjengjeldelsesangrep, og avverget med all sannsynlighet en atomkrig mellom USA og Sovjetunionen.

 

I dag lever halvparten av verdens befolkning i land enten med atomvåpen eller som en del av en atomvåpenallianse. Langtidskonsekvensene av atomprøvesprengninger er enda ikke klart for oss. Atommaktene moderniserer sine arsenal, og per 2019 eksisterer det i underkant av 14 000 atomvåpen i verden. 

 

Den totale avskaffelsen av atomvåpen er et av FNs eldste og mest sentrale mål. Fra 1959 ble nedrustning en sentral del av FNs generalforsamling, og historisk har alle av FNs generalsekretærer støttet avskaffelse av verdens atomvåpen.

 

Atomvåpen utgjør en trussel mot hele menneskeheten, og det kan ikke bero på flaks at vi ikke igjen opplever et angrep eller en ulykke.

 

Les vår rådgiver Oda sin appell for at innlandsbyen Hamar må tilslutte seg ICAN Cities appeal her.

 

Bli med oss og marker 26. September!

Om du befinner deg i Oslo, start dagen med filosofisk frokost og avslutt med atomøl!

I samarbeid med ICAN Norge, Nei til Atomvåpen og Norske Leger mot atomvåpen har vi invitert fredsforsker og medlem av Nobelkomiteen, Henrik Syse, teolog og professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk, og folkerettsjurist Gry Nystuen til å filosofere om atomvåpen.

Sted: Kulturhuset, Oslo

Tid: 26.09.2019, 08.00 (frokost inkludert)

 

Atomølen holdes på Perestrojka i Oslo fra 19.00

 

Ellers! For andre aktiviteter, sjekk ICAN Norge sine hjemmesider