Bestemødrene som kjemper videre

Norges Fredsråd har hele 16 medlemsorganisasjoner som sammen utgjør ryggraden i norsk fredsbevegelse. En av de er Bestemødre For Fred.

Organisasjonen består av aktive, engasjerte bestemødre som arbeider målrettet mot å gjøre verden til et fredelig sted for all verdens barnebarn. De er opptatte av spørsmål som er knyttet opp mot fred, nedrustning, klima og informerer om fredskultur fremfor forsvarskultur.

Uansett vær og vind så er bestemødrene utenfor Stortinget for å dele ut løpesedler. / Foto: Malin Westermann

Heidi Andersen (til høyre), har vært aktiv i Bestemødre For Fred siden 2004. Hun forteller at hver onsdag mellom 11.30-12.30 står de utenfor Stortinget for å dele ut løpesedler. I løpet av en time kan de dele ut mellom 800-1000 løpesedler! Dette er den viktigste oppgaven de gjør, og på hver løpeseddel er det dagsaktuelle temaer som blir skrevet om. På den siste løpeseddelen står det om hvordan militæret ødelegger klimaet, og at det er den største trusselen for miljøet.

De første bestemødrene fikk beskjed om å dra hjem for å steke vafler, men flere år senere står de enda utenfor Stortinget hver onsdag for å dele ut løpesedler. / Foto: Malin Westermann

Det har ikke alltid vært like enkelt å dele ut løpesedlene, og Heidi presiserte at i begynnelsen ble det ikke alltid like godt mottatt. De første bestemødrene fikk beskjed om å dra hjem å lage vafler, eller gjøre ting som bestemødre stereotypisk skulle gjøre. I dag blir de istedenfor møtt med positive holdninger, og Heidi takker de bestemødrene som sto i det og banet vei for dem.

Norges Fredsråd er stolte over å kunne kalle Bestemødre For Fred en av våre medlemsorganisasjoner, og er takknemlig for innsatsen og engasjementet de viser. Vi anbefaler samtlige å dra til Stortinget en onsdag for å slå av en prat med dem. Mer informasjon om organisasjonen finner du her.