Arrangement: Atommakten skifter hender

 

Joe Biden tar over Det hvite hus 20. januar, og med det også atomknappen.

To dager etter trer FN-traktaten som forbyr atomvåpen i kraft, og atomvåpen blir forbudt etter internasjonal lov. Norges Fredsråd, Nei til Atomvåpen og Nobels Fredssenter inviterer til samtale om amerikansk atomvåpenpolitikk og USAs rolle i verden 26. januar 18.00-19.00

Hvordan vil et presidentskifte påvirke amerikansk atomvåpenpolitikk? Hvem/hva er bremsekloss når det kommer til amerikanske utenrikspolitiske ambisjoner? 

Hvor vanskelig er det å snu verdens største atommakt?

Mange vil si at internasjonal nedrustning er helt avhengig av initiativ fra atomvåpenstatene, og at lite vil bli gjort hvis USA ikke er en sentral del av disse initiativene. Vil vi nå se et mer engasjert USA, etter frafall av to svært sentrale nedrustningsavtaler under Trump?

 

For å forhåpentligvis svare alt på dette har vi samlet et sterkt ekspertpanel:

Hans Olav Lahlum er utdannet historiker, og har de siste ti årene arbeidet som frilans skribent, forfatter og foredragsholder. Lahlum har skrevet bøker om norsk og internasjonal historie, og amerikansk politikk og presidenter.

Hilde Restad er førsteamanuensis ved freds- og konfliktstudier på Bjørknes Høyskole og har tidligere jobbet på Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Hildes akademiske bakgrunn er gjort opp av statsvitenskap, Nord-Amerikastudier og amerikansk politikk. Hun har studert og bodd i USA i til sammen ni år og brukes hyppig som kommentator i media. 

William Sætren er spesialist på amerikansk kjernevåpenpolitikk. Han har en mastergrad i sammenlignende politikk fra American University med fokus på det russiske politiske systemet under den kalde krigen og har jobbet i ulike forsker- og rådgiverstillinger i Washington DC. Han har har publisert en rekke tekster om moderniseringsplaner av den amerikanske atomvåpen, avskrekkingspolitikk og maktbalansen mellom kjernevåpenstatene. Sætren har nylig argumentert for norsk medlemskap i atomvåpenforbudet. 

Samtalen ledes av journalist Anne Håskoll-Haugen. 

 

Her er arrangementet på facebook.

Vi oppdaterer med link til strømmen nærmere datoen!