Arrangement: Atommakten skiftet hender – Hva nå?

 

Joe Biden tok over Det hvite hus 20. januar, og med det også atomknappen.

To dager etter trådde FN-traktaten som forbyr atomvåpen i kraft, og atomvåpen er nå forbudt etter internasjonal lov. Norges Fredsråd, Nei til Atomvåpen og Nobels Fredssenter inviterte til samtale om amerikansk atomvåpenpolitikk og USAs rolle i verden 26. januar.

Med oss i panelet var

Hans Olav Lahlum, utdannet historiker, og har de siste ti årene arbeidet som frilans skribent, forfatter og foredragsholder. Lahlum har skrevet bøker om norsk og internasjonal historie, og amerikansk politikk og presidenter.

Hilde Restad, førsteamanuensis ved freds- og konfliktstudier på Bjørknes Høyskole, tidligere ved blant annet Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Hildes bakgrunn er gjort opp av statsvitenskap, Nord-Amerikastudier og amerikansk politikk. Hun har studert og bodd i USA i til sammen ni år og brukes hyppig som kommentator i media. 

William Sætren, spesialist på amerikansk kjernevåpenpolitikk. Han har en mastergrad i sammenlignende politikk fra American University med fokus på det russiske politiske systemet under den kalde krigen og har jobbet i ulike forsker- og rådgiverstillinger i Washington DC. Han har har publisert en rekke tekster om moderniseringsplaner av den amerikanske atomvåpen, avskrekkingspolitikk og maktbalansen mellom kjernevåpenstatene.

Samtalen ble ledet av journalist Anne Håskoll-Haugen. 

Så, hvor vanskelig er det å snu verdens største atommakt? Se hele samtalen her: