Arrangement: Varmt naboskap i ny kald krig

Kan lokalt naboskap og grensesamarbeid være et motmiddel til krig, og hvor viktig er grensesamarbeid og dialog i en tid der stormaktsrivaliseringen tilspisser seg? Norge har et av verdens største atomvåpenarsenal ved vår stuedør, på russiske Kolahalvøya. Dette preget oss under den Kalde Krigen, og er igjen aktualisert.

 

For forholdet mellom vesten og Russland blir stadig kjøligere og mange tar til orde for at vi nå står overfor en ny kald krig. Norge tilrettelegger for økt tilstedeværelse av amerikanske militære styrker i nordområdene, tett opp mot grensa til Russland og atomstyrkene på Kolahalvøya. Det strider mot tanken om at lavspenning er nødvendig for å balansere Norges rolle som USA-alliert og god nabo med Russland.

 

I NRK-serien Puckers følger vi ishockeylaget Kirkenes Puckers som spiller i Barents Hockey League med finske og russiske lag. Barents Hockey League bygger på historisk tradisjon om samarbeid, kulturutveksling og handel mellom grenseboerne i Barentsregionen, og midt i en iskald sikkerhetspolitisk situasjon bryter spillerne ned fordommer og fiendebilder på tvers av grenser gjennom hockey og vennskap.

 

Velkomment til panelsamtale i regi av Nei til Atomvåpen og Norges Fredsråd!

PANELDELTAKERE:

– BJØRNAR MOXNES, leder Rødt

– JULIE WILHELMSEN, forsker på russisk sikkerhets- og utenrikspolitikk ved NUPI

– WILLIAM SJØSTRAND, styreleder i Barents Hockey League.

 

Samtalen ledes av Oda Andersen Nyborg, daglig leder Norges Fredsråd.

 

Arrangementet på facebook.

 

Oppdatering:

Vi hadde dessverre frafall av både Bjørnar Moxnes og William Sjøstrand, men Rødts nyvalgte Geir Jørgensen trådde til på kort varsel, og det ble en veldig god samtale uansett. 

 

Kan sees i sin helhet her på facebook eller her på vimeo.