Ukesmarkering for 10 år i Afghanistan

Fredag 7. oktober er det 10 år siden Afghanistan igjen fikk utenlandske styrker inn på eget territorium. For å markere denne dagen, vil det gjennom hele uken bli holdt ulike arrangementer med forskjellige bidragsytere.

Markering på Eidsvolls Plass
Fredag 7.oktober, kl 1700

-Norge ut av krigen i Afghanistan!
-Start tilbaketrekkinga av norske soldater!
-Støtt de demokratiske kreftene i Afghanistan!

Appeller ved Roy Pedersen, leder LO Oslo, Erling Pettersen, biskop i Stavanger, Agnete Haaland, skuespiller, Ahmad Ghulami, Afghanistankomiteen, Hedda Langemyr, Norges Fredsråd og representanter fra SV, Rødt, MDG og NKP

Kulturinnslag ved Jørn Simen Øverlid og Nabi Dilnawaz

Konferansier: Erling Borgen

Seminar på Håndverkern konferansesenter
Lørdag 8.oktober kl 10 – 16

Situasjonen i Afghanistan og framtidsutsiktene – folkeretten,forholdet mellom humanitær og militær aktivitet og
menenskerettighetene.

Innledninger – i to økter- ved Helge Lurås, Ståle Eskeland, Elisabeth Rasmusson,
Per-Gunnar Skotåm, Terje Skaufjord, Simon Forster, Erling Borgen, Zahir Athari og Atle Sommerfeldt (ikke bekreftet)

Si ifra om noen ønsker å hjelpe til under fredagens markering ved eksempelvis å dele ut flyers eller henge opp plakater i forkant.

Arrangører av demonstrasjonen og seminaret er Fredsinitiativet, Norges fredsråd, Norges fredslag, Fred og Demokrati i Afghanistan og Hent soldatene hjem.

Mer info finner her: http://fredsinitiativet.no/

Andre arrangementer i tilknytning til 10 års-markeringen:

Onsdag 5.oktober kl 1800 på Saga Kino
Fritt Ord og Erling Borgen har premiere på filmen “Death in Camp delta”, Erling Borgens film om Guan­tanamofangene

Seminar torsdag 6.oktober kl 1000 –1230 på Saga Kino med flere tidligere Guantanamofanger, deres advokater og representant for amerikanske borgerrettighetsorganisasjoner.

7. oktober kl. 12.-13.00
Afghanistankomiteen i Norge (AiN) holder en markering utenfor Utenriksdepartementet i Oslo.

Filmvisning på ANX (Atelier Nord) kl. 19.00
Videokunstneren Hjørdis Kurås har dokumentert forholdene for flyktninger i flyktningleirer i Athen. Denne filmen vil være et sterkt bidrag for å sette søkelys på hvordan enkeltmenneskers liv er merket av konfliktene i blant annet Afghanistan. Arrangementet foregår i samarbeid med AiN.

Utstilling ANX, Olaf Ryes plass 2, 7.-9. oktober kl. 18-20 (hver kveld)
I forbindelse med filmvisning fredag kveld åpner en utstilling. Der vises blant annet video lagt av Afghanske kunstnere med tilknytning til The Centre for Contemporary Arts Afghanistan (CCAA), et uavhengig kunst- og kultursenter i Kabul. CCAA ble etablert i 2004 av en gruppe unge kunstnere, nå drevet av en kommitee med representanter fra nasjonale og internasjonale kunstnere og fagfolk.

Filmen Mirage, av kunstneren Sara Nabil, viser kvinner som stirrer på en vegg full av flagg, et vanlig syn på en Afghansk gravplass. Flaggene brenner opp over natten, men om morgenen sitter kvinnene igjen ved muren. Sara Nabil sier: ”Jeg ville vise kvinners problemer og deres uoppfylte ønsker. Problemer de møter som ikke lar seg løse, problemer de fortsatt må forholde seg til.” Utstillingen går fram til søndag kveld.

8. oktober Film fra sør – AFGHANISTAN OG DET SIVILE SAMFUNN kl. 15.00 Vika kino
Etter Osama bin Ladens død har debatten om uttrekking av styrker fra Afghanistan blitt intensivert. Hva har uttrekking av styrker å si for sivilbefolkningen? Hvordan er situasjonen for det afghanske folket? Afghanistan har 30 millioner innbyggere og som så ofte skjer i krig havner sivilbefolkningen i bakgrunnen. I Finding Ali trekkes de frem. Regissør Pål Hollender frem et land istykkerrevet av krig der befolkningens sinne og skuffelse kommer til uttrykk.

Direktør i PRIO Kristian Berg Harpviken, tidligere FNS spesialutsending til Afghanistan Kai Eide, den norsk-afghanske sykepleieren fra Afghanistankomiteen Deeva Biaban og Siba Shakib, forfatteren av bestselgeren Der Gud gråter (2002) møtes til samtale ledet av Jarle Roheim Håkonsen fra NRK. Regissør Pål Hollender vil være tilstede.

Mer informasjon: http://www.filmfrasor.no/filmbase/2011/dkr-finding-ali

9. oktober Film fra Sør – SKATEISTAN kl. 18.00, Cinemateket
Film fra Sør viser filmen Skateistan som handler om oppbyggingen av en stor, delvis norskfinansiert, skatepark i Kabul for både jenter og gutter. Direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken vil lede samtalen om hjelpearbeid i Afghanistan, og Afghanistankomiteens landdirektør Simon Forster vil delta i etterkant av visningen av filmen. Flere afghanske filmer står på programmet.

Mer informasjon: www.filmfrasor.no/filmbase/2011/dkr-skateistan

Vel møtt!

Beate H. Mikkelsen