Viktig dokumentarfilm belønnes med filmfredspris

Bilde fra dokumentarfilmen Drone. Foto: Bergen Internasjonale Film Festival sin hjemmeside

Bilde fra filmen som vant hovedprisen for beste dokumentar i Berlin.  Foto: Bergen Internasjonale Film Festival

 

Vi gratulerer dokumentarfilmen «Drone» med hovedprisen for beste dokumentar under Berlin Cinema for Peace Galla i går. Filmen er regissert av Tonje Hessen Schei og produsert av bergensselskapet Flimmer Film, og tar for seg konsekvensene av CIAs hemmelige dronekrig.

Filmen blir ikke mindre aktuell når man tar for seg de ferske tallene fra rapporten til Bureau of Investigative Journalism, som viser at det i januar 2015 har vært en kraftig økning av droneangrep i Pakistan. Faktisk brakte januar måned både flest drap og angrep fra droner helt siden juli 2014.

Dokumentarfilmen «Drone»  har fått mye oppmerksomhet både i Norge og utlandet, og er blant filmene som skal vises på Human Rights Human Wrongs (HRHW) Film Festival som sparkes i gang i morgen. På sin hjemmeside skriver HRHW følgende om filmen:

Drone plasserer oss ansikt til med ofrere for de amerikanske droneangrepene i Waziristan, og de unge amerikanske mennene rekruttert fra gaming-miljøet for å operere dronene. De beordres til å drepe på andre siden av jorda, og som en soldat beskriver selv: «Det var bare å peke og klikke». De amerikanske droneangrepene i Pakistan, et land USA ikke er offisielt i krig med, har drept tusenvis av sivilie. Ettersom teknologien utvikler seg raskere enn de juridiske rammeverkene forblir denne praksisen en juridisk gråsone. Er USA i ferd med å sette en farlig ny presedens for krigens lover og etikk? 

Norges Fredsråd gratulerer igjen «Drone» med utmerkelsen og oppfordrer alle til å få med seg denne dokumentarfilmen som virkelig setter dronetematikken på dagsordenen. Vi gleder oss til å vise filmen her på Fredshuset i nær fremtid, så følg med på våre nettsider for oppfølging.