Spør en ekspert – Kjølv Egeland om NATO og atomvåpen

Hvem: Kjølv Egeland, fredsforsker og statsviter, tilknyttet Sciences Po i Paris og Folkerettsinstituttet

Når: onsdag 10. mai kl. 18:00

Hvor: Disen, 4. etasje Deichman Bjørvika

I samarbeid med ICAN Norge, Norske Leger mot Atomvåpen og Nei til Atomvåpen inviterer vi til nok en Spør-en-ekspert-kveld. Arrangementet er åpent.

Facebook-eventet.


Året som gikk ga store omveltninger i nasjonal og internasjonal geopolitikk. Nasjonal sikkerhet ble aktualisert som aldri før, og en krig Putin trodde skulle bidra til å så splid i NATO ser ut til å ha ført ytterligere to av Russlands naboland inn i NATO. Trusler om utstasjonering og bruk av atomvåpen har blitt tilnærmet dagligdags. Spørsmål mange trodde var tilbakelagt, er nå øverst i nyhetsbildet. Etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina, diskuteres atomvåpen igjen på en måte som ikke har vært snakket om på lenge.

I 2022 var det ventet at Finland og Sverige ville bli fullverdige medlemmer av NATO på rekordtid. Hva betyr det for Norge og atomvåpen-politikken som føres i NATO-landene? Vil Norge, Finland og Sverige finne avspenningstiltak tilpasset en ny tid? Er et atomvåpenfri Norden mulig? Dette er noen av spørsmålene vi håper å besvare i løpet av kvelden. Vi håper å invitere til lav-terskel kveld med spennende diskusjon og tankevekkende spørsmål rundt disse temaene. Her er det ingen “dumme spørsmål” og alle er velkomne til å delta i samtalen. 

Vi har gleden av å invitere til en ny spør-en-ekspert-kveld onsdag 10.mai kl. 18:00 for å snakke om atomvåpens rolle i NATO. Med oss har vi fått fredsforsker og statsviter Kjølv Egeland. Kjølv Egeland er forsker ved Senter for internasjonale studier ved Sciences Po i Paris og tilknyttet tenketanken Det Norske Folkerettsakademi. I 2018 fullførte Kjølv sin doktorgrad i internasjonale relasjoner ved Universitetet i Oxford etter en mastergrad i Peace and Conflict Studies fra UiO. Kjølv har særlig kompetanse på atomvåpen og dets rolle i verdenssamfunnet. Som ekspert på feltet publiserer Kjølv jevnlig i ledende akademiske tidsskrifter.