Nytt knefall for Kina

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte på en pressekonferanse mandag at hun vil vurdere ikke å gratulere fremtidige vinnere av Nobels fredspris. – At dette utsagnet kommer akkurat nå, er et nytt kvalmende knefall for et fullstendig urimelig krav fra Kinas side, kommenterer daglig leder i Norges Fredsråd, Hedda Langemyr. 

Solberg mener at så lenge hun er statsminister vil det ikke være en selvfølge at vinnere av fredsprisen automatisk skal gratuleres av statsministeren. – Det vil avhenge av hvem som får Nobels fredspris, om jeg føler behov for å gratulere de eller ikke. Jeg kan ikke si at på et hvert tidspunkt, for en hver person får fredsprisen, vil jeg nødvendigvis gratulere, sier Solberg til VG.

– Jeg er blant dem som mener at regjeringen har en altfor sentral plass i hysteriet rundt de årlige Nobelpristildelingene og mener det er klokt å ta en diskusjon på om det skal være regjeringens oppgave å gratulere prisvinnerne overhodet. Dette er prinsipielt, fordi regjeringen, slik praksis er nå gir et inntrykk utad av at regjeringen og Nobelkomiteen er mer uløselig knyttet enn hva som faktisk er tilfellet. Det kan være en fordel å skape mer avstand mellom disse institusjonene, kommenterer Hedda Langemyr.

– At utsagnet kommer akkurat nå, derimot, er et nytt kvalmende knefall for et fullstendig urimelig krav fra Kinas side! Det er en viktig diskusjon, men forbanna flau timing, fortsetter Langemyr. 

I morgen kommer Tibets åndelige leder, Dalai Lama, til Oslo i forbindelse med at det er 25 år siden han ble tildelt Nobels Fredspris for sin utrettelige innsats for fred og menneskerettigheter. Etter press fra Kina er det ingen i regeringen som vil ta i mot fredsprisvinneren under hans besøk i Norge 7.- 9. mai.

Norges Fredsråd har derfor tatt initiativ til å arrangere en stor markering for å gi Dalai Lama en verdig velkomst. Dalai Lama ankommer Grand Hotell i morgen 7. mai, og velkomstmarkeringen finner sted på Eidsvolls plass fra kl. 10:15 til 11:00.

Det blir appeller ved Kjell Magne Bondevik, Kristian Berg Harpviken, Trine Skei Grande og Bård Vegard Solhjell, og det blir musikalsk innslag ved Nosizwe Baqwa. Alle de politiske ungdomspartiene har tilsluttet seg markeringen, i tillegg til en rekke politiske partier og organisasjoner. Dalai Lama vil selv hilse de oppmøtte fra balkongen på Grand Hotell!

Mer informasjon om velkomstmarkeringen

Kilder: VG