Nobelkomiteens framtid

I følge tidligere FN-ambassadør Morten Wetland fikk Norges ambassadør i USA Wegger Chr. Strømmen en overhaling av den amerikanske stabssjefen da USAs president Barak Obama fikk Nobels fredspris i 2009. I følge Morten Wetland møtte tildelingen sterke reaksjoner i Det hvite hus og den ble karakteriserte som underdanig smiger av Obamas stabssjef Rahm Emanul. Obama ble påtvunget en rolle han ikke hadde oppsøkt og som ikke tjente presidenten sin politiske strategi i perioden.

Kinas forhold til Norge har vært på frysepunkt siden 2010, da Nobelkomiteen i Oslo ga fredsprisen til den opposisjonelle kineseren Liu Xiaobo. Situasjonen mellom Norge og Kina var som kjent hovedbegrunnelsen for at ingen representanter fra norske myndigheter ville møte Dalai Lama da han var i Norge 7.-9. mai i år. Kinas øverste ledelse i Beijing ønsker konkrete løfter fra Norges politiske ledelse om at de aldri vil gratulere en fremtidig kinesisk fredsprisvinner om vedkommende er kritisk til kinesiske myndigheter.

Internasjonalisering vil styrke komiteens uavhengighet

Norges Fredsråd mener at Regjeringen allerede har en for sentral plass i tilknytning Nobelprisutdelingen. Slik praksis er nå gis det inntrykk utad om at regjeringen og Nobelkomiteen er mer uløselig knyttet sammen enn hva som faktisk er tilfellet. Fremskrittspartiet jobber for å få tidligere Frp-formann Carl I. Hagen valgt som leder av Nobelkomiteen. Hedda Langemyr fraråder på det sterkeste at Carl I. Hagen overtar etter Jagland som leder av Nobelkomiteen. Hun slår et slag for en internasjonalisering av komiteen og roser Høyres forslag om Kofi Annan som aktuell kandidat til vervet. En internasjonalisering av Stortingets Nobelkomite vil styrke dens uavhengighet. Morten Wetland tar også til orde for at Stortinget bør sørge for at to-tre av medlemmene i komiteen som tildeler nobelprisen er utlendinger.

Fra Jagland til Hagen?

Nobelkomiteen har i oppgave å utpeke vinneren av Nobels fredspris og består av fem medlemmer som velges for seks år av Stortinget. Fordelingen mellom stortingspartiene tilsvarer partienes styrkeforhold i Stortinget. I dag består komiteen av Torbjørn Hagland, Kaci Kullman Five, Inger- Marit Ytterhorn, Berit Reiss- Andresen og Gunnar Stålsett. Til høsten er Jagland og Kullmann Five sin periode over, og komiteen skal på nytt velges og nedsettes.

Kilder: Dagsavisen, NrKDagens Næringsliv