Krever at USA skal oppmuntre til fredsprosess!

Afghanistans president Hamid Karzai sier at ingen ministre får lov til å undertegne sikkerhetspakten med USA så lenge amerikanerne ikke innfrir de afghanske kravene. President Barack Obamas Sikkerhetssjef Susan Rice har tidligere gjort det klart at hvis Karzai nekter å undertenge avtalen, vil ikke USA ha noe annet valg enn å planlegge en full tilbaketrekning.

Uttalelsen fra Karzai kommer etter at utenriksminister John Kerry uttalte at avtalen kunne signeres av Afghanistans forsvarsminister, Bismillah Khan Mohammadi. 

For at avtalen skal undertegnes, krever Karzai at USA må stanse alle militæroperasjoner rettet mot sivile afghanske hjem. Samtidig krever Karzai at USA må vise tydelig vilje til å få i gang en spirende fredsprosess med Taliban og returnere alle afghanske statsborgere som sitter i fangenskap på Guantanamo.

I avtaleteksten som er forhandlet frem, legges det opp til at USA skal la et antall soldater bli igjen i Afghanistan etter NATOs tilbaketrekning i 2014. I dag er hele 47.000 amerikanske soldater utplassert i landet.

Taliban er svært negative til avtalen og har tidligere advart afghanske politikere mot å stille seg bak den. – Denne ulovlige og ubetydelige slavepakten med Amerika vil gagne verken de amerikanske inntrengerne eller de kriminelle slavene, heter det i en uttalelse fra Taliban i følge Aftenposten. 

Foreløpig virker det ikke som at partene vil bli enige om en avtale. Så lenge kravene fra Afghanistan ikke godtas av USA, vil president Hamid Karzai ikke gi noen minister tillatelse til å undertegne avtalen, uttalte Karzais talsmann i går (NTB). 

Les hele saken her.