Fredsprofil januar: Ordfører Cecilie Hansen

Norges Fredsråd vil hver måned i 2015 fremheve et enkeltmenneske eller en organisasjon som har utmerket seg for forbrødring og fred i måneden som har gått.

 

Årets første fredsprofil er ordfører i Sør-Varanger kommune
Årets første fredsprofil er ordfører i Sør-Varanger kommune

 

Fredsprofil januar: Cecilie Hansen, ordfører i Sør-Varanger Kommune. 

Aktuell med: Sør-Varanger kommune har tatt initiativ til at den norske stat, til tross for Forsvarsdepartementets avvisning på forespørsel fra Russland, må bidra til en sivil operasjon for å finne og heve flyet med fire sovjetiske soldater som ble skutt ned utenfor Berlevåg i 1944.

Bakgrunn: I september 1944 ble et russisk fly skutt ned vest for Berlevåg og fire russiske soldater omkom. Måneden etter flystyrten, 25. oktober 1944, befridde sovjetiske militærstyrker Kirkenes fra de tyske okkupantene. I 2014 ba Den russiske ambassaden i Oslo om bistand til lokalisering og heving av flyet, men Forsvaret avviste forespørselen med begrunnelse i Russlands rolle i Ukraina-konflikten. 

Begrunnelse: Norges Fredsråd mener at det sivile folk-til-folk samarbeidet mellom Nord-Norge og Russland er viktig for regionen, og at sanksjoner fra norsk forsvarspolitisk side ikke må gå på bekostning av et godt regionalt naboskap på tvers av grensene. Til tross for at det kan være enighet om nasjonal sanksjonspolitikk, som Hansen selv påpeker at hun støtter, skal ikke det redusere det sivile handlingsrommet befolkningen i Nord-Norge har for å utvise medmenneskelighet og bistand til naboen i øst. Norges Fredsråd gratulerer Cecilie Hansen og Sør-Varanger kommune for evnen å ha to tanker i hodet samtidig, og for å utvise brobyggende handlekraft i en diplomatisk krevende tid mellom Norge og Russland.  

 

Aktuelle lenker:

Når nåtiden blir viktigere enn historien av Norges Fredsråd

Ingen skam og snu av Sør-Varanger Avis

Kommunestyret vil få russisk fly hevet av Finnmarken