Fra skatt og skole til liv og død

folkemenge_foto

Solidaritet med det syriske folk. Alle parter involvert i konflikten i Syria må umiddelbart stoppe overgrepene mot sivilbefolkningen. Slik lød parolene som samlet en politisk uensartet forsamling til solidaritetsmarkering.

Tekst og foto: Johanne Hoffart

Torsdag ettermiddag ble det grå Youngstorget fylt av en varm og fargerik folkemengde. Med hjerter i hendene, maling i ansiktet, flagg og forseggjorte plakater, møtte rundt tre hundre mennesker opp for å vise solidaritet med det syriske folk. Initiativtakerne Norges Fredsråd, Amnesty, LIM (Likestilling, Integrering, Mangfold) og Minotenk hadde invitert representanter fra åtte norske politiske partier, generalsekretæren i Amnesty International, samt den syriske aktivisten Hanan Albalkhe til å holde appeller fra talerstolen.

ansiktsmaling

Frir til politikerne
Generalsekretæren i Amnesty, John Peder Egenæs, mener de viktigste sakene å få opp på dagsorden nå er å stanse våpenstrømmen til Syria, å få situasjonen opp for den internasjonale straffedomstolen, samt å presse FNs sikkerhetsråd til å komme til enighet.

– Det er på høy tid at norske politikere tar i bruk politisk kløkt, appellerte Egenæs, og oppfordret politikere både i Norge og i andre land til å handle.

Mer enn valgkamp?
Av politikerne som holdt appeller, prøvde flere å trekke problematikken til et nivå hevet over den norske valgkampen.

– I dag står alle partier samlet i solidaritet med det syriske folk, uttalte Rasmus Hansson (MdG), mens Hans Olav Syversen (KrF) tok selvkritikk på at norske politikere krangler om skatt og skole samtidig som det står om liv og død i Syria.

Samtlige partirepresentanter snakket om behovet for å hjelpe de som flykter fra Syria, og flere pekte på behovet for økt bistand. Et sted fra den ellers rolige forsamlingen lød det «hykler» da Morten Høglund (FrP) oppfordret Norge til å hjelpe folk på flukt. Tilskuer Erik Handeland stiller seg negativ til Høglunds uttalelser, og mistenker at noen partier stiller på slike arrangementer kun fordi det er valgkamp.

– FrP kommer her og ljuger oss rett opp i trynet – det blir for dumt, mener Handeland.

Erik

Erik Handeland

En tredje løsning
Flere av politikerne markerte et ikke-intervensjonistisk standpunkt. Abid Raja (V) gjorde det klart at det er behov for en «tredje løsning» i Syria. Jan Bøhler (Ap) mener man ikke kan starte en krig på egenhånd uten FN og sikkerhetsrådet i ryggen, og også Høglund stilte seg negativ til enkle løsninger.

– Man må ha en politisk plan større enn å droppe noen bomber, uttalte Høglund.

Syriske Hanan Albalkhe representerer Det syriske nasjonalråd i Norge. I sin appell stilte hun seg ikke eksplisitt imot militær intervensjon, og sa at det viktigste for henne er å bli kvitt Assad.

– Det internasjonale samfunn har en plikt til å beskytte Sivile. Ned med regimet, og lenge leve Syria! Avsluttet Albalkhe.

hannan

Hanan Albalkhe

Behov for fred
Av de oppmøtte var flere klare på hva de ønsker for det syriske folk. Fatma Abu Khater deltok på markeringen for å støtte et folk som har slitt for lenge, og særlig for å vise motstand mot bruk av kjemiske våpen.

– Syrerne trenger mat, drikke og mye annet nå, men mest av alt trenger de fred, mener Khater, og viser fram hjertet hun har tegnet i hånda si.

Fatma

Fatma Abu Khater synes syrerne har slitt lenge nok 

Greg Buick møtte opp på Youngstorget fordi han synes det er viktig å støtte de sivile. Han synes alle land bør ta imot flere flyktninger, og ønsker å se intervensjoner som ikke er militære.

– Vi må vise at vi som sivile bryr oss mest om andre sivilie framfor storpolitikk, mener Buick.    

buick

 Alice Cousens, Greg Buick og Alma støtter de sivile

 

Flere bilder fra markeringen:

hand3hand2hand1folkemengde1

Del dine bilder med oss på Facebook eller Instagram! #Syriasolidaritet

 

Om markeringen i nyhetene:
Nettavisen
’Her og Nå’ – NRK P1 05.09.2013
NRK Nyheter 05.09.2013 (2:38)