Flagging for fredsmarsj!

Flagg for fredsmarsj ved Kunstnernes Hus

Foto: Eirik Indergaard/NFR

21. mai heises flagg verden rundt i solidaritet med en gruppe på tretti fredsprofilerte kvinner som skal gå fra Pyoungyang til Seoul den 24.mai. Marsjen går, gjennom den demilitariserte sonen (DMZ), grensen som skiller Nord- og Sør-Korea. I gruppen, som kaller seg WomenCrossDMZ er både Nobelsprisvinnerne, Mairead Maquire og Leymah Gbowee, samt kvinneforkjemperen Gloria Steinem. Fredag denne uken ble flagget også heist i Oslo på Kunstnernes Hus.

I 2015 er det 70 år siden Korea ble delt i to stater som resultat av den kalde krigen. Teknisk sett har Nord- og Sør-Korea vært i krig siden 1950. Konflikten endfte i 1953 med en våpenhvile og, innen tre måneder skulle partene signere en fredsavtale, men 60 år senere har de ikke kommet noe lengre. hvor konflikten endte i en våpenhvile. Innen tre måneder skulle partene signere en fredsavtale, og nå 60 år senere er vi ikke kommet noe lengre.

Initiativet til den ekstraordinære kryssingen av DMZ, er godkjent av begge statene, hvor intensjonen er et steg mot en fredelig gjenforening av landene.
– WomenCrossDMZ argumenterer med at andre stater i regionen bruker den uløste koreanske konflikten som begrunnelse for å ruste opp, og forberede seg på krig, og dermed bruker midler som ellers ville gått til skoler, sykehus, velferd for mennesker og miljø. Derfor går kvinnene nå for fred, for å gjenforene familier, og avslutte krigstilstanden i Korea.

Målet med den 4 kilometer lange kvinnemarsjen er symboleffekten vil løsne på spenningene mellom landene. Kvinnene skal gå fra Pyoungyang og til Seoul, hvor de skal gjenforenes med sine likesinnede og møtes til konferanse på Den Internasjonale Kvinnedagen for Fred og Nedrustning, 24.mai.

Kritikere av marsjen har anklaget gruppen for å være brikker i propagandaen til det totalitære regimet i Nord-Korea.
– Målet med marsjen er nobelt, men den kan samtidig bidra til å skjule de grove menneskerettighetsbruddene i den nordkoreanske staten, hevder Greg Scarlatoui, direktør for Menneskerettighetskomiteen i Nord-Korea.

21. mai kl. 09:00 ble fredsflagget «Pro Concordia» heist ved Kunstnernes Hus i Oslo. Flagget heises i flere land, over hele verden, i solidaritet med initiativet i Korea. I Oslo holdt International Peace Bureau, Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet, Bertha von Suttner-komiteen appeller i forbindelse med markeringen.

Kilder:
http://www.washingtonpost.com/opinions/protest-at-north-koreas-border-with-china/2015/04/26/294e7860-e877-11e4-9767-6276fc9b0ada_story.html
https://www.womencrossdmz.org
http://www.nytimes.com/2015/03/12/world/asia/women-aim-for-peace-in-korea-with-plan-to-walk-across-Demilitarized-Zone.html?_r=0
http://www.koreaexpose.com/voices/marching-for-inter-korean-peace-why-women-cross-dmz/