Amandanominasjon

20. august vil årets Amandapris bli utdelt på filmfestivalen i Haugesund. Reunion – ti år etter
er blitt nominert til årets Amandapris for beste dokumentarfilm.

Dokumentarfilmen bygger på regissør Jon Haukelands tidligere dokumentar “Før bombene falt” fra 1999, om en gruppe serbiske og albanske studenter fra Kosovo som møttes på et dialogseminar rett før krigen. Ti dager etter møtet startet NATO bombingen av Kosovo og Serbia, og deltakerne forsvant i krigens kaos.

Ti år senere møtes de igjen, og for første gang får de se filmen om seg selv. Dette utløser en psykologisk prosess hos både vinnerne og taperne av krigen. Splittelsen blir enda større når konfliktene kommer på bordet, men gjensynet med fortiden gjør at deltagerne for første gang opplever å ha noe til felles med fienden. Når møtet går mot slutten utløser dette et overraskende vendepunkt. Filmen skildrer også Steinar Bryn fra Nansen Fredssenter og hans bruk av dialog i forsoningsarbeid.

Filmen åpnet blant annet kortfilmfestivalen i Grimstad 15 juni, og har siden blitt vist på utvalgte kinoer rundt om i landet. Nansen Dialog Network, Norges Fredsråd og Prio har arrangert filmvisninger med debatt og samtale rundt filmen, og om tema som den tar opp som dialog- og forsoningsarbeid under og etter konflikt samt intervensjonspolitikk.

Vi gratulerer Jon Haukeland med nominasjonen, og ønsker han lykke til på utdelingen.

Beate H. Mikkelsen