– F-35 som å kjøpe skrivemaskin etter PC

Stortingets ekspertorgan for teknologisaker, Teknologirådet, advarer mot regjeringens planlagte jagerflyinnkjøp.

– Vi er bekymret for at Norge binder seg til en teknologisk plattform som er i ferd med å fases ut. Det kan være som å investere i avanserte elektroniske skrivemaskiner når PCen kom på markedet, sier Teknologirådets direktør Tore Tennøe til Dagbladet.

Stortinget skal i 2012 ta stilling til kjøp av nye jagerfly etter at den rødgrønne regjeringen har foreslått å kjøpe det dyre amerikanske jagerflyet F-35. Jagerflykjøpet er Norges største investering noensinne, og flyene er planlagt å være i bruk i 40 år. Teknologirådets direktør tror imidlertid at førerløse droner kommer til å bli overlegne bemannede jagefly i løpet av bare 10-15 år.

Forsvarsminister Espen Barth Eide uttaleer til Dagbladet at førerløse droner ikke er noen erstatning for bemannede kampfly de neste 40 årene:

– Droner er kommet for å bli i det totale forsvaret, men er overhodet ingen erstatning for F-35 når vi skal forsvare norsk luftrom mot avansert teknologi. Det er tross alt det som er mitt ansvar som forsvarsminister, og vi ser ikke noe alternativ til moderne kampfly fram mot 2050.

Under et møte på Studentersamfundet i vinter uttalte Espen Barth Eide at F-35 er viktigere enn Hæren.