Nominasjoner til Årets Nobels fredspris Del 4

Det er nå litt over en uke til det kunngjøres hvem som i år får Nobels fredspris, nærmere bestemt fredag den 11. oktober kl. 11. Norges Fredsråd arrangerer tradisjonen tro Fredsbrunsj og viser kunngjøringen på storskjerm . Vi ønsker i dagene opptil fredag å gi et nærmere innblikk i noen av de nominerte. Dette gjør vi med den hensikt å kunne vise bredden i årets nominasjoner, samtidig som vi ønsker å åpne for debatt om hvilke nominerte leserne tenker er verdige vinnere av prisen.

Norges Fredsråd har tidligere presentert Nobels fredspris nominerte Magda Gobran Gorgy, Ales Bia­liat­ski og Mor­de­chai Van­unu. Neste nominasjon kommer fra Audun Lysbakken. Partileder og parlamentarisk leder i Sosialistisk Venstreparti. Han nominerer menneskerettighetsforkjemper og fredsarbeider Denis Mukwege fra Kongo.

Jeg nominerer i dag Denis Mukwege til Nobels fredspris. Mukwege har i en årrekke stått først i kampen mot voldtekt som våpen i krig. Han er en kongolesisk gynekolog og kirurg, og grunnlegger og leder av Panzi Hospital i Bukavu i Øst-Kongo. Sykehuset spesialiserer seg på å ta imot kvinner som er utsatt for seksualisert vold. Mer enn 400 overlevende etter slike overgrep blir behandlet på Panzi-sykehuset hver måned.

I krigen i det østlige Kongo har seksuelle overgrep og massevoldtekt blitt utviklet til et strategisk våpen. Det anslås at mer enn 100 000 kvinner har blitt voldtatt i Kongo i løpet av krigsårene. De utsettes for bestialske overgrep og tortur. Mange får underlivet ødelagt av geværer eller andre skarpe gjenstander. Voldtekt og overgrep har blitt et eget og grusomt våpen i krig. Seksualisert vold skal terrorisere befolkningen, spre skrekk og bryte ned motstandsvilje.

Denis Mukwege har behandlet tusenvis av kvinner siden krigen begynte i 1998, og har blitt en av verdens fremste eksperter på kirurgi som kan hjelpe ofre for voldtekt og seksualisert vold. Samtidig har han blitt en av verdens fremste talsmenn mot bruken av voldtekt som våpen i krig. Mukwege har mottatt en rekke internasjonale priser for sitt arbeid, og er en utrettelig aktivist for kvinners rettigheter i hjemlandet. Han har uredd utfordret kreftene bak volden, og betalt en høy pris for det. 25.oktober i fjor ble hjemmet hans angrepet av væpnede menn. En av vaktene hans ble drept, og selv unnslapp Mukwege såvidt med livet i behold.

La ikke Denis Mukwege bli en av Afrikas martyrer, skrev Musa Okwongai The Independent, to dager etter drapsforsøket. Internasjonal støtte og oppmerksomhet er viktig for at Mukwege skal kunne fortsette sitt arbeid. Voldtekt og seksualisert vold er et grusomt våpen, og de som kjemper mot det kjemper for fred. Det ville være flott om fredsprisen kunne sette denne kampen på den globale dagsorden. Jeg mener Denis Mukwege ville være en verdig vinner av fredsprisen for 2013, og sender inn min nominasjon i dag.

Les Audun Lysbakkens nominasjonsbrev her.