Forhandlingene utsatt i Sør-Sudan

10. februar skulle de politiske forhandlingene mellom Sør-Sudans president Salva Kiir og den tidligere visepresident Riek Machar ha startet i Etiopias hovedstad Addis Abeba.  I går ettermiddag opplyste en talsmann for myndighetene i Juba at samtalene er utsatt inntil videre, uten ytterligere begrunnelse.

Spenningene har vært store i forkant av de planlagte forhandlingene. Presset om at president Salva Kiir må gå av blir stadig større. Videre har det blitt rapportert om gjentatte brudd på våpentilstanden som ble undertegnet 24. januar, både fra regjeringshæren SPLA og opprørernes side.

Konflikten som har rot i maktkampen mellom landets ledende politikere, eskalerte 15. desember i fjor da det brøt ut voldelige sammenstøt mellom etniske fraksjoner i presidentens garde. Konflikten har siden spredt seg langs etniske skillelinjer i landet. Situasjonen kompliseres ytterligere av Ugandas nærvær og støtte til regjeringstroppene mot opprørerne. I følge Norges utenriksminister Børge Brende hviler hovedansvaret for å finne en fredelig løsning på konflikten på Salva Kiir. ”Det viktigste nå er å få på plass en permanent våpenhvile og en bredt sammensatt samlingsregjering” understreker Brende.

Kilder: Klassekampen papirutgave, 11.02.14, VG, 10.02.14 og The Guardian, 09.02.14